Wat is albinisme?

Albinisme is een zeldzame genetisch overerfbare aandoening waarbij een gebrek aan pigment vooral de kleur van de huid, de haren en de ogen beïnvloedt. 

 

Bij albinisme is er onvoldoende aanmaak van pigment (melanine) in de ogen, de huid en het haar. Mensen met albinisme hebben vaak een opmerkelijk lichte huid en haarkleur. Mensen met albinisme hebben vaak oogafwijkingen, zoals slecht zicht of nystagmus (wiebelende ogen).

 

Slecht zicht en huidkanker

 

Een gebrek aan melanine veroorzaakt visuele problemen, door een andere ontwikkeling van het retina en een andere aanleg van de zenuwbanen naar het oog. Ook ontbreekt het natuurlijke mechanisme tegen schade van de zon, waardoor mensen met albinisme een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van huidkanker. Vooral in warme landen lopen mensen met albinisme het risico op een levensbedreigende vorm van huidkanker. Ondanks het feit dat er gezondheidsrisico’s kleven aan het hebben van albinisme, is albinisme een aandoening waarmee men een goed leven kan opbouwen. Mensen met albinisme hebben dezelfde intelligentie als mensen zonder albinisme. Onderzoek heeft uitgewezen dat de aandoening op geen enkele manier leidt tot mentaal disfunctioneren. De gezichtsafwijkingen waarmee iemand met albinisme wordt geboren zullen ook niet verergeren naarmate men ouder wordt. Brillen en andere hulpmiddelen, zoals een loep en aanpassingen in lichtinval, zorgen er juist voor dat mensen met albinisme zich heel goed kunnen redden en gewone scholing kunnen volgen net als ieder ander.

Het risico op huidkanker kan worden geminimaliseerd door blootstellen aan zonlicht te beperken (vooral tussen 12.00 uur en 15.00 uur niet naar buiten gaan), goede zonnebrandcreme te gebruiken, (UV-)kleding te dragen met lange mouwen en lange broek en een hoed of pet te dragen. Tenslotte draagt een persoon met albinisme bij voorkeur een zonnebril om de ogen te beschermen tegen het felle licht.

 

Informatie overgenomen van http://www.jtfe.org